Wednesday, 26 October 2016

Study Sorok-Sorok

Just wanna state some unpopular opinion here.
Feels like the need to.
LOL

Have you ever heard somebody said or at least tweeting
"Tak study tapi dapat score dalam exam."
Then... The person who said that easily concludes --
"Nak study pun sorok-sorok ke."
"Study pun tak nak bagitahu."

Even more when they ask their friend
"Eh, kau dah study ke belum?"
And then, their friend answer --
"No."
They'll be like sentap tak tentu hala and then update tweet like I mentioned earlier.
"Nak study pun sorok-sorok ke."
"Study pun tak nak bagitahu."
Honestly for me,
These kind of peoples really need to grow up
Or at least, janganlah be narrow-minded sangat please~~

Just because dia tak study tak semestinya dia tak boleh score.
You really need to open your eyes and hidup sikit.
Ni, asyik-asyik terperuk dalam rumah, tu lah jadi narrow-minded macam tu.
LOL so hard at this.

Ada orang was gifted.
Baca sekali, dah masuk
Dengar sikit, dah boleh hadam.
Tak study, tapi sebab fokus dalam kelas, tu boleh score exam.
Kau penat study, dia layan citer korea tapi dia score lagi tinggi dari kau
Sebab jealous dan hasad dengki dan busuk hati, terus kau assume dia study sorok-sorok daripada pandangan kau.
Eh, dah jadi budak uni pun nak otak sempit lagi?

Once kau buat camtu, orang tak judge kawan kau yang kau tuduh 'study sorok-sorok' tu
Orang tuduh kau, KUAT DENGKI
well, takdelah tuduh, since that was a fact

Yelah, kalau kau tak dengki, kisah pulak kan dia dapat score tinggi ke ape ke
Kisah pulak kau dia nak study sorok-sorok time kau tengah tebongkang kat katil kan?
Mesti kau tak kisah kan?
Bukan effect markah kau pun dia study sorok-sorok tu.
Takdanya markah kau sikit sebab dia study sorok-sorok.
Eh tak bijak nya lah.
Ni takde sebab lain lah ni, DENGKI sangat dengan kelebihan orang. Ish Ish Ish.
Sibuk sangat pasal perihal orang.

Kat uni mana ada siapa dapat nombor 1 dalam kelas,
Mana ada ranking.
Ada pun ranking overall.
Compete dengan the whole uni.
Kau study untuk diri kau kan, masa depan kau kan?
It's every man for themselves.
Kejadah sangat lah kau nak sangat amik kisah pasal performance orang lain tu?
Lain lah kalau nak buat bench-mark
Tapi ingat lah, ability setiap orang lain-lain
Ada orang ditakdirkan tak perlu usaha lebih untuk berjaya
Tapi ada orang perlu...
Mana yang kekurangan tu adalah kelebihan kat tempat lain
Dah-dah lah tu dengki dengan orang

Dah kau kebolehan lain,
Use your strength wisely
Itu jauh lagi bagus dari spend time cari masalah orang
Dah tu, tak improve-improve jugak

And last but not least,
Jangan assume dan please bukak minda sikit
Boleh? 



No comments:

Post a Comment

This Blog is Owned by Izzati Farhah Aziz - Est. 2011©