Monday, 25 April 2016

Me & Leadership

Me and leadership
Hey what's with the title
I am just going to tell the story, of my journey

Dah 24 tahun aku tak perasan benda ni
Mungkin dulu aku pernah perasan
Tapi ada satu fasa dalam hidup aku tu aku lupa dah

The title itself, me and leadership as you read
Sejak kecik lagi aku sebenarnya bersangkut dengan title ni
Even aku sedar atau tak
Aku sebenarnya sangat mudah nak dapat title ketua atau leader ataupun seorang gadis, student, budak yang menonjol kat mana-mana pun aku pergi

Tadika
Aku masuk Tadika umur 5 tahun
Dan waktu tu aku dah boleh membaca dengan lancar masa umur 5 tahun
So, Cikgu tadika time tu latih aku sebagai seorang penyajak dan pemuisi
Masa akhir tahun tadika, 5 tahun time tu
Sampai harini aku ingat lagi first time aku berdiri atas pentas sorang-sorang
Ketar
Lupa dah semua gaya
Hahah kelakar
Sajak tu pulak sampai 2 page kertas kajang
Maunya tak gigil
Untuk seorang budak 5 tahun
Sebenarnya satu achievement
Ntah camne aku boleh hafal pun aku tak tahu benda tu semua
Sampai umur 6 tahun, aku masih lagi jadi satu-satunya penyajak kat tadika time tu
Bila ingat balik, bangga woiii

Darjah 1
Aku dikenali kat sekolah sebab english aku
Dan juga sebab aku tak pernah jatuh daripada Top 2 student kelas tu
Kadang-kadang no 1 kadang kadang no 2
Kelas first
Parents bangga gila
Time ni aku dah aim nak jadi pengawas waktu darjah 3
Sebab darjah 3 baru layak jadi pengawas

Darjah 2
Aku jadi pelapis untuk pertandingan bercerita bahasa Melayu
Sebab cikgu aim aku boleh baca dengan intonasi dan nada and pandai gaya-gaya sikit
Still aku pegag lagi title highest scorer in English untuk keseluruhan darjah 2 time 2
Dan still top 2 keseluruhan darjah 2

Darjah 3
Guess what
Aku jadi pengawas macam yang aku nak sangat tu
Salah satu sebab nak jadi pengawas ialah malas basuh kasut putih
Hahahahaha
Tapi aku tak dapat jadi wakil sekolah untuk pertandingan bercerita Bahasa Melayu tahap 1
Sebab teacher aku nak jadikan aku wakil sekolah untuk English story telling tahap 1
Diberi pilihan camtu mestilah aku pilih English kan
Dari kecik doh aku minat English ni
Jadi Puteri Gunung Ledang lagi
takkan taknak
Sebab kalau bercerita bahasa melayu tu jadi ayam je sebab kisah dia pasal ayam Hoho
Princess of Gunung Ledang ni first place peringkat zon and Third place district level
Happy gila kau time tu

Darjah 4
Aku pindah sekolah
Agak terkilan sebab sekolah baru jadi lain sikit perasaan dia 
Aku terpilih lagi untuk masuk storytelling
Tapi sekolah baru ni tak ada costume, jadi pakai baju sekolah je pergi bertanding
Kalah. Hmm dapat saguhati je
Sama juga, aku wakil untuk pertandingan bercerita kisah nabi
Pun saguhati je
Tapi kat sekolah ni pun aku jadi pengawas juga so Ok lah kan
Masuk pandu puteri untuk koko and sebab darjah 4 ni paling muda sekali dalam koko, jadilah aku AJK darjah 4.
Waktu ni dah aim nanti darjah 6 aku nak jugak jadi Pengerusi Kelab
Darjah 4 juga aku start join kem, perkhemahan dan perbarisan, kawad kaki, bola jaring, bola baling dsb.
Plus, Top 1 untuk keseluruhan darjah 4 sepanjang tahun tu
Gila tak happy
Semua subjek kecuali Sains tak pernah jatuh dari 90%
Sains je paling teruk pernah dapat 76%
Tapi waktu tu 76% dah A sebab baru belajar kan.

Darjah 5
Aku still teruskan semua benda yang aku buat time darjah 4
Kem, kawad, perbarisan, perkhemahan, jawatan semua tu
Pengawas aku up dari pengawas biasa ke AJK
dan Utk pandu puteri pun aku up ke jawatan tinggi sikit
Naib pengerusi
Untuk rumah merah aku jadi bendahari
Dan untuk scorer akademik pulak aku switch dengan Teah no 1 atau 2
Oh satu lagi waktu ni aku jadi pelapis ketua platun kot
Aku happy gila
Memang aku nak sangat jadi ketua platun
Lebih daripada aku nak jadi pengerusi kelab sebenarnya heee

Darjah 6
Aku up dalam Pandu Puteri jadi Pengerusi Kelab dan Ketua kumpulan Siantan
Lepas tu aku kena pergi Kem ke Johor peringkat kebangsaan seminggu
Guess what, waktu aku pergi kem tu la ada pemilihan ketua platun
Aku tak dapat weh
Sumpah aku sedih gila
Padahal tahun lepas tu aku dah second in command kot
Darjah 6 ni pun jadi second in command lagi
Sedih gila aku
Dah tak kisah dah jadi pengrusi kelab ke tak
Tapi aku nak sangat jadi Ketua Platun
Pengawas pulak aku jadi setiausaha je
Aku dah tahu awal memang aku takkan dapat jadi Ketua pelajar sebab tahun-tahun lepas pun Cikgu disiplin tu biasanya dia pilih student yang aktif sukan, aku just main bola jaring, bola baling dengan badminton je, tu pun bola jaring jadi WD je and bola baling jadi goalie. Pastu aku lagi aktif koko berbanding sukan so kawan aku yang atlet sekolah ni lah dapat, dia main balapan semua tu la
Aku still top 2 dalam sekolah time ni
And top 10 scorer untuk keseluruhan daerah waktu kitaorang ada kem akademik kat sekolah lain, budak sekolah aku 3 orang je dapat masuk kelas depan campur dengan budak-budak kelas sekolah cluster tu
Strength aku kat English lah dengan Sains tu paling aku boleh score
UPSR alhamdulillah dapat 5A
and dapat top 10 untuk penulisan peringkat negeri terengganu aku ingat lagi tajuk cita aku tu "Kerana Fitnah" and satu lagi tu pasal iodin kebenda tah. Ntah camne aku leh wat karangan pasal iodin, hahaha iodin tu sekolah menengah baru belajar. Rajin doh aku buat research Kah9

To be continued...



No comments:

Post a Comment

This Blog is Owned by Izzati Farhah Aziz - Est. 2011©